Usein kysyttyjä kysymyksiä
Tälle sivulle on koottu kysymyksiä joita meiltä kysytyään useimmiten. Jos listasta ei löyty sinun kysymykseesi vastausta ota meihin yhteyttä niin selvitämme kysymykseesi vastauksen.
- Onko lattia kiinni jostain kohtaa kiinteässä esteessä (seinässä, kynnyksessä)?
- Onko kynnys, kaide tai muu vastaava kiinnitetty parketin läpi lattiaan?
- Onko asennettu liian suuri alue yhteen, jolloin lattia ei pääse vapaasti elämään?
- Onko lattiassa tasaisuuspoikkeamia enemmän kuin normi sallii? (2000 mm ± 3 mm)
- Estääkö jokin raskas esine parketin elämisen?
Puutteelliset elämisvarat:
Sahataan raot seinien viereen ja kynnyksien kohdalle. Katkaistaan rakenne sopivien aukkojen kohdalta ja kiinnitetään peitelistat.
Alustan tasaisuus mitataan ennen asennuksen aloittamista esimerkiksi 2 metriä pitkällä vesivaa’alla. Sallittu poikkeama on 2000 mm:n matkalla ± 3 mm.
Parketin ja aluslattian välissä käytetään erilaisia alusmateriaaleja eristämään askelääniä. Liimaksi suosittelemme PVAC-liimaa.
Uutuustuote bambu on 2,5 kertaa kovempaa kuin tammi jota pidetään kohtuullisen kestävänä puulajina ja siksi tammelle on annettu viitearvoksi 100. Merbau, jatoba ja muut eksoottiset puut ovat kestäviä. Yleisesti parketit on tehty kestämään normaalia kotikäyttöä, joten anna makusi ratkaista. Katso puulajien kovuudet kovuustaulukosta.
Lakattu parketti on asennuksen jälkeen käyttövalmis. Sitä ei tarvitse erikseen käsitellä.
Betonialuslattia
Lattiassa olevat epätasaisuudet ja heitot tasataan tarvittaessa kaseiinittomalla (kaseiini) tasoitteella, ja käsittelyn jälkeen tasoitepinta hiotaan lattiahiomakivellä ja imuroidaan.
Levypohja tai vanha puulattia
Levyjen reunojen epätasaisuudet ja hammastukset poistetaan hiomalla. Jos vanha puulattia on epätasainen, sen pinta hiotaan. On myös syytä tarkistaa naulaus sekä lyödä lattia tarvittaessa narisevilta kohdin kierrenauloilla kiinni koolinkeihin.
Lakatun parketin hoito on helppoa. Pääsääntöinen hoito on imurointi ja nihkeäpyyhintä. Tahrat on helpoin poistaa tuoreeltaan neutraalilla pesuaineella.
Asennus on suoritettu löysästi tai on käytetty liian vähän tai liian paljon liimaa. Pienet raot syntyvät puun normaalista elämisestä.
Pienet raot ja lohkeamat kitataan puun värillisellä kitillä, isojen rakojen kohdalla suoritetaan pintasäleen vaihto. Lautojen väliset raot korjataan kiristämällä asennusta, tässä yhteydessä voidaan joutua purkamaan osa lattiasta.
Hammastuksia parketissa?
Hammastuksia syntyy, kun lautaa ei asenneta liimoituksen jälkeen heti paikoilleen liiman ollessa vielä notkeaa, tai jos lattian pohja on erittäin vino tai epätasainen.
Lyhyellä matkalla esim. laudan pituudella olevat hammastukset korjataan säleenvaihdolla. Myös viallisen lautarivin tai yksittäisen laudan vaihto on mahdollista. Jos hammastusta on paljon, hiotaan koko lattia.
Jos irtoaminen on aina samalla laudan sivulla (lyöntipuolella), on säleet ilmeisesti lyöty irti käyttämällä lyöntisuojana pontillista parketin palaa, jolloin isku on kohdistunut pintasäleen reunaan. Säleet eivät kaikki irtoa välittömästi asennuksen jälkeen, vaan irtoilevat suhteellisen kosteuden muutoksesta tai mekaanisesta rasituksesta myöhemmin.
Jos irtoaminen on epäsäännöllistä, niin huoneilman suhteellinen kosteus voi olla alle 30%. Tästä selvä merkki on säleiden käpertyminen.
Säleiden korjauksia varten on kehitetty erityinen säleenvaihtotekniikka, joka mahdollistaa jälkeenpäin syntyneiden virheiden korjauksen. Pintasäleen vaihto kannattaa suorittaa, kun irronneita säleitä on alle 30 kpl / 50 m².
Kyllä. Parketti soveltuu lattialämmityksen kanssa. Kaikki puulajit paitsi pyökki ja vaahtera käyvät lattialämmityksen kanssa, sillä pyökki ja vaahtera reagoivat muita puulajeja voimakkaammin lämpötilan ja kosteuden vaihteluihin. Asennuksen aikana ja sen jälkeen huoneilman suhteellisen kosteuden on oltava 30-60 % RH.
Ei. Aluslattiaan täytyy laittaa alustan tasaajaksi ja askeläänieristykseksi välimateriaali.
Parketti voidaan myös asentaa suoraan huopapohjaisen muovimaton päälle, mikäli lattia on tasainen. Pehmeät kokolattiamatot ovat syytä poistaa, sillä ne ovat yleensä liian joustavia. Alusmateriaaliksi käyvät esimerkiksi:
- korkkiraehuopa
- solumuovi
- aaltopahvi
Maakohtaisesti on olemassa erilaisia askelääneneristysmateriaaleja. Niiden käyttöohjeet ja tekniset arvot saa materiaalin valmistajalta.
Jos alustassa on käytetty kaseiinipitoista tasoitetta ja pohja on ollut liian kostea asennusta tehtäessä, saattaa tammiparketin pintaan syntyä myöhemmin tummenneita kohtia. Tämä johtuu tammen parkkihappojen reagoinnista kaseiinin kanssa.
Värjäytyneet säleet tai laudat uusitaan.