Lattian hoito

Parketin käyttöolosuhteet ja hoito

Parketti on aitoa puuta, joka elää ilmankosteuden ja lämpötilan muuttuessa. Lautaparketin kolmikerroksinen, ristiinliimattu rakenne kuitenkin minimoi puun luontaisen elämisen. Siitä huolimatta on huolehdittava siitä, että asumisolosuhteet ovat mahdollisimman tasaiset: parketti viihtyy hyvin samassa lämpötilassa ja kosteudessa, jotka ovat myös ihmiselle parhaat. Huoneilman suhteellisen kosteuden on oltava 30-60 % RH ja lämpötilan +18-25°C. Tasaisilla olosuhteilla varmistetaan se, että lattiaan ei synny rakoja eikä lattia turpoa.

Hoito-ohjeet

Lakattu

Parketille joutunut hiekka ja pöly imuroidaan tai harjataan pois. Tarvittaessa lattia pyyhitään nihkeällä rievulla tai mopilla. Puhdistukseen käytetään haaleaa vettä, johon voi lisätä miedosti emäksistä lattian puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta. Voimakkaiden pesuaineiden käyttöä on vältettävä.

Lattialle läikkynyt vesi tai muu lika kannattaa pyyhkiä heti pois. Jäljet, jotka eivät lähde pois pesuaineella esim. kengän korkojen jäljet, rasvatahrat, suklaa ja kenkävoide poistetaan lakkabensiinillä. Kuulakärkikynän, huulipunan ja värinauhan jättämät tahrat poistetaan talousspriillä.

Öljytty

Öljytty parketti säilyy kauniina vuosia, jos sitä hoidetaan huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti. Öljyttyä parkettia hoidettaessa ja huollettaessa on käytettävä tarkoitukseen sopivia puhdistus- ja hoitoaineita. Öljy muodostaa parketin pinnalle lialta suojaavan kalvon, joka normaaleissa asuinolosuhteissa oikein hoidettuna antaa vuosien suojan parketin puuainekselle.

Parketille joutunut hiekka ja pöly imuroidaan tai harjataan pois. Tarvittaessa lattia pyyhitään nihkeällä rievulla tai mopilla. Puhdistukseen käytetään haaleaa vettä, johon voi tarvittaessa lisätä puhdistusainetta tai lattiapuhdistussaippuaa.